Πληροφορίες για Χορήγηση Άδειας Άσκησης Εργασίας ή Έργου με αμοιβή
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Εκπαιδευτικοί
- Τελευταία Ενημέρωση στις 11 Οκτωβρίου 2011
- Εμφανίσεις: 1632
Η άσκηση ιδιωτικού έργου ή εργασίας με αμοιβή είναι δυνατή μόνο μετά από προηγούμενη άδεια του υπηρεσιακού συμβουλίου, το οποίο, προκειμένου να αποφανθεί, εξετάζει κατά πρώτον αν το συγκεκριμένο ιδιωτικό έργο είναι συμβατό με τα υπηρεσιακά καθήκοντα και την ιδιότητα του υπαλλήλου, αν τυχόν μειώνει το κύρος της υπηρεσίας και κατά δεύτερον, αν το ωράριο απασχόλησης του υπαλλήλου για την εκτέλεση του ιδιωτικού έργου καταπονεί τον υπάλληλο σε τέτοιο βαθμό που παρεμποδίζει την άσκηση των υπηρεσιακών του καθηκόντων.
Το ιδιωτικό έργο που εκτελείται με αμοιβή από υπάλληλο ευκαιριακά ή τυχαία ή μια φορά δεν εντάσσεται στην απαγορευτική διάταξη. Απαιτείται έργο από το οποίο να προκύπτει σταθερή και συστηματική απασχόληση.
Η χορηγούμενη άδεια πρέπει να είναι σαφής και ειδική και να προηγείται της έναρξης της εργασίας. Χορήγησή της κατά τη διάρκεια που ασκείται το έργο ή μετά την άσκηση του δεν νοείται. Η υποβολή και μόνο της σχετικής αίτησης από τον υπάλληλο δεν σημαίνει και χορήγηση της άδειας. Ο υπάλληλος οφείλει να περιμένει την απάντηση της υπηρεσίας και να μην ξεκινήσει την άσκηση του ιδιωτικού έργου θεωρώντας την τυχόν καθυστέρηση της απάντησης από την υπηρεσία ως σιωπηρή συναίνεση.
Η απαγόρευση άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή δεν αφορά τις συγγραφικές και επιστημονικές γενικά ασχολίες του υπαλλήλου. (ΣτΕ 1481/69, ΑΣΔΥ 731/72, 234/69, 105/55, ΝΣΚ 272/63). Η ενεργός απασχόληση του υπαλλήλου στις επιχειρήσεις τις συζύγου του χωρίς άδεια της υπηρεσίας τυγχάνει πειθαρχικώς κολάσιμη ενέργεια. (ΣτΕ 3127/72, 2840/71). Οι υπηρετούντες με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου υπάλληλοι δεν εμπίπτουν στην απαγορευτική διάταξη του ΥΚ (ΝΣΚ 40/1967). Στην ως άνω απαγόρευση εμπίπτουν και οι εν αδεία, κανονική ή αναρρωτική, τελούντες υπάλληλοι (ΣτΕ 727/72, 3025/70), όπως και οι τελούντες σε αργία. Και κατά το εφετείο Αθηνών (7975/1985) η άσκηση ιδιωτικού έργου από δημοσίους υπαλλήλους χωρίς σχετική άδεια απαγορεύεται.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι περιπτώσεις που άπτονται των διατάξεων του άρθρου 32 ΥΚ «Περί συμμετοχής δημοσίων υπαλλήλων σε Εταιρείες» και εμπίπτουν σ' αυτές, καθόσον αυτές περιλαμβάνουν όρους και ιδιότητες από τον εταιρικό και εμπορικό τομέα όχι ιδιαίτερα οικείες σε όλους του ενεργούντες Ε.Δ.Ε. ή πειθαρχική ανάκριση.
Υπάλληλος που μετά τον διορισμό του εξακολουθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ιδιωτική επιχείρηση μισθοδοτούμενος τακτικώς υποπίπτει στο πειθαρχικό παράπτωμα της άσκησης ιδιωτικής εργασίας ή έργου με αμοιβή χωρίς άδεια της υπηρεσίας (ΣτΕ 1662/69), ομοίως καθηγητής ΔΕ που παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές ή που διδάσκει μαθητές σε ιδιωτικό φροντιστήριο με αμοιβή (ΣτΕ 611, 2780, 3208/81), ή που διδάσκει σε ιδιωτική σχολή χωρίς να του χορηγηθεί άδεια από την υπηρεσία του χωρίς ν' αναφέρει σ' αυτήν την άσκηση της πιο πάνω εργασίας (ΣτΕ 572/84), ή που συμμετέχει ως ξεναγός σε εκδρομή χωρίς την άδεια της υπηρεσίας με αμοιβή του το εισιτήριο μετάβασης και επιστροφή (ΣτΕ 1496/87), ομοίως υπάλληλος που συμμετέχει σε ΕΠΕ (ΣτΕ 1095/89).
Η άσκηση εργασίας ή έργου με αμοιβή χωρίς προηγούμενη άδεια της υπηρεσίας αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.
Η Διευθύντρια
Βασιλική Σφονδύλη