Μήνυμα του Ειδικού Γραμματέα Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, κ. Μιχάλη Κοντογιάννη, για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Πολιτισμός
- Τελευταία Ενημέρωση στις 05 Μαΐου 2023
- Εμφανίσεις: 859
Στις 2 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του Δανού συγγραφέα Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.
Η ημέρα αυτή, που γιορτάζεται από μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και συγγραφείς σε όλες τις χώρες, με εκδηλώσεις σε σχολεία και βιβλιοθήκες αποτελεί μια αφορμή για να αναλογιστούμε την αξία και προσφορά του βιβλίου στη ζωή μας. Το βιβλίο συμβάλλει στην αισθητική απόλαυση, την ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητας, την επαφή με τη σφαίρα των ιδεών. Είναι όμως και μέσο για να εξερευνήσουμε άλλους λαούς και πολιτισμούς, να κατανοήσουμε τη διαφορετικότητα γύρω μας και να αντιληφθούμε καλύτερα τον κόσμο.Η διαπίστωση ότι στη χώρα μας το ενδιαφέρον των νέων για την ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων μειώνεται προκαλεί προβληματισμό. Τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας μονοπωλούν το ενδιαφέρον των νέων, με αποτέλεσμα η ενασχόληση με το καλό λογοτεχνικό βιβλίο να περιορίζεται.
Η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης του παιδιού με το βιβλίο θα πρέπει να αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της εκπαιδευτικής πράξης. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αυξηθεί ο χρόνος ανάγνωσης εξωσχολικών βιβλίων στο σπίτι είναι να αυξηθεί ο συγκεκριμένος χρόνος στο σχολείο. Φέτος για πρώτη φορά, οι μαθητές της Α’ και Β’ Δημοτικού, σε 800 σχολεία σε όλη τη χώρα, έρχονται σε επαφή με το μαγικό κόσμο του βιβλίου, μέσα από δημιουργικές και παιγνιώδεις δραστηριότητες, και ανακαλύπτουν τη γοητεία της ανάγνωσης. Και αυτό είναι σημαντικό, γιατί η διαμόρφωση μικρών αναγνωστών εξασφαλίζει τη διά βίου ενασχόληση με το διάβασμα και την εδραίωση καλής σχέσης με το βιβλίο και την λογοτεχνία.
Με την ευκαιρία αυτή, αξίζει να θυμίσουμε ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και 100 χρόνια από τη γέννηση των Οδυσσέα Ελύτη, Νίκου Γκάτσου και Στρατή Τσίρκα. Το Υπουργείο Παιδείας ΔΒΜΘ προωθεί, ενθαρρύνει και υποστηρίζει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης ποικίλων δράσεων στα Δημοτικά σχολεία (Ελύτης – Παπαδιαμάντης), τα Γυμνάσια και τις Α’ και Β’ τάξεις του Λυκείου με τίτλο: «Παπαδιαμάντης – Ελύτης – Γκάτσος – Τσίρκας: εκατό χρόνια μετά!!!». Στόχος αυτού του προγράμματος είναι η δημιουργική επαφή των μαθητών με το έργο αυτών των δημιουργών, μέσα από την υλοποίηση ποικίλων δράσεων (αγώνες φιλαναγνωσίας, δημιουργία «κοινοτήτων αναγνωστών», αξιοποίηση λογοτεχνών ή αφηγητών για μικρούς μαθητές στο πλαίσιο της φιλαναγνωσίας, εικαστικές εκθέσεις).
Ας γιορτάσουμε λοιπόν την ημέρα αυτή, αφιερώνοντας τον ελεύθερο χρόνο μας σε ένα καλό βιβλίο και δίνοντας στην ευκαιρία στα παιδιά, να ταξιδέψουν στον κόσμο της γνώσης, της χαράς και της φαντασίας.