Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΠΓ Πρόγραμμα Εξετάσεων Α΄ εξεταστικής περιόδου 2024

Η ΕΛΜΕ Πρέβεζας για τις καταργήσεις - συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων

ΕΛΜΕ Πρέβεζας
Ελ. Βενιζέλου 15,
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ, β΄ όροφος
48100 ΠΡΕΒΕΖΑ
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
http://elmeprevezas.wordpress.com

Πρέβεζα, 07 Φεβρουαρίου 2012
Α.Π. 007

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Μετά τις περσινές παλινωδίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας με τις καταργήσεις/ συγχωνεύσεις, τη φετινή χρονιά, το Υπουργείο με Εγκύκλιό του (10112 /Δ4 – 30/1/2012) με Θέμα «Μεταβολές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού έτους 2012-2013» προχωρά σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2012-13.

Φοβόμαστε ότι στο στόχαστρο του Υπουργείου μπαίνουν πρωτίστως οι μαθητές και τα σχολεία της περιφέρειας δηλαδή των χωριών αλλά και τα σχολεία των αστικών κέντρων που έχουν κοινό αύλειο χώρο. Οι συνέπειες θα είναι ολέθριες τόσο για τους μαθητές της υπαίθρου του Νομού μας όσο και αυτούς των αστικών κέντρων και θα γυρίσει τον τόπο μας πολλές δεκαετίες πίσω.

Σε κάθε περίπτωση

  • είμαστε αντίθετοι με τη δημιουργία τεράστιων σχολικών συγκροτημάτων που θα αποτελούνται από πολυπληθή τμήματα, γιατί είναι βέβαιο ότι δεν είναι δυνατόν να επιτελέσουν οι εκπαιδευ­τικοί το έργο τους με απολεσματικότητα
  • διαφωνούμε στην οικονομίστικη λογική, που υπακούει στις επιταγές του Δ.Ν.Τ. που επιβάλλει ως πρώτιστο μέλημα όχι την ποιότητα στην εκπαίδευση, αλλά τις αιματηρές περικοπές στο χώρο της εκπαίδευσης.

Είναι χαρακτηριστικό της αυθαιρεσίας του Υπουργείου ότι δεν υπάρχει έστω και μία επιστημονική μελέτη που να τεκμηριώνει παιδαγωγικά ή με οποιοδήποτε τρόπο το κλείσιμο και τη συγχώνευση σχολείων.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το «νέο» σχολείο που διαφημίζει και προωθεί το Υπουργείο είναι χειρότερο και από το σχολείο των παππούδων μας και πιθανόν σχολείο που θα λειτουργεί σύντομα με επιχειρηματικούς όρους.

Η δημόσια παιδεία που αποτελεί συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας και πρέπει να παρέχεται ισότιμα προς όλους τους πολίτες αντί να αναβαθμίζεται, είτε καταργείται τελείως, όπως θα συμβεί στα χωριά είτε υποβαθμίζεται, όπως θα συμβεί στα αστικά κέντρα με τα «πολυδύναμα» απρόσωπα σχολεία.

Δυστυχώς όλα αυτά έρχονται ως επιστέγασμα της δραματικής μείωσης των λειτουργικών δαπανών που δίνονται από το κράτος για τις ανάγκες των σχολείων και όχι μόνο.

Οι Κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων ακολουθώντας αντιλαϊκές πολιτικές που τσακίζουν την εργασία πρόνοια, υγεία έχουν δώσει αρκετά χτυπήματα και στο δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία, με πιο σημαντικό το γεγονός ότι στέρησε φέτος τα βιβλία από τα παιδιά. Η πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ έχει δη δημιουργήσει μια πραγματική κρίση στην εκπαίδευση με την έλλειψη χρημάτων για πετρέλαιο και αναλώσιμα και με τα σοβαρά προβλήματα στη μεταφορά μαθητών. Με τέτοιες συνθήκες θα γίνουν συγχωνεύσεις; Αυτό αντιβαίνει ακόμα και στο γράμμα της εγκυκλίου.

Είναι καιρός να μπει φραγμός.

Όχι άλλες συγχωνεύσεις-κλεισίματα.

Τέλος μια ακόμη σημαντική πλευρά των προωθούμενων συγχωνεύσεων – καταργήσεων είναι η απώλεια εκατοντάδων ίσως και χιλιάδων οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών. Είναι ξεκάθαρο πως οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, μαζί με το κλείσιμο των υποστηρικτικών δομών εκπαίδευσης (βιβλιοθήκες, συμβουλευτικοί σταθμοί, δομές ΣΕΠ, αθλητικά σχολεία κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κ.λπ.) χρησιμοποιούνται από τη μνημονιακή πολιτική των κυβερνήσεων προκειμένου να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο ο δημόσιος τομέας και να προωθηθούν απολύσεις εκπαιδευτικών.

Επίσης αξιολογώντας την εμπειρία και τα αποτελέσματα από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων του νομού μας της προηγούμενης χρονιάς θεωρούμε ότι πρέπει να διερευνηθεί μαζί με τους τοπικούς φορείς η δυνατότητα επαναλειτουργίας τους και θα στηρίξουμε τις αποφάσεις που θα παρθούν στα Δημοτικά Συμβούλια.

Ως ΕΛΜΕ Πρέβεζας διεκδικούμε τα σχολεία του νομού μας να είναι όχι απλώς βιώσιμα από κάθε άποψη (επάρκεια μαθητικού πληθυσμού, επάρκεια διδακτικού προσωπικού, κτιριακών υποδομών με σύγχρονο και άρτιο εξοπλισμό), αλλά και να παρέχουν υψηλού επιπέδου παιδεία.

Για αυτούς τους λόγους η ΕΛΜΕ Πρέβεζας καλεί για άλλη μια φορά τους γονείς και κηδεμόνες αλλά και όλους τους πολίτες του νομού μας να αγωνιστούν, για να μην συγχωνευτεί ή καταργηθεί κανένα από τα σχολεία του νομού μας.

Τους καλούμε να αγωνιστούμε όλοι μαζί για ένα δημόσιο και δωρεάν σχολείο, ώστε να μην επιτρέψουμε να δοθεί το τελειωτικό χτύπημα στη δημόσια παιδεία και το μέλλον των παιδιών μας.

Επίσης καλούμε την Διευθύντρια Δ.Ε. να μην καταχωρίσει στο σύστημα καταγραφής του υπουργείου (survey) καμιά πρόταση για συγχώνευση-κλείσιμο σχολείου, καθώς επίσης και τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια να ενεργήσουν με συνέπεια και αποφασιστικότητα στην ίδια κατεύθυνση με ρητό και δεσμευτικό τρόπο, ώστε να εκφραστεί η διαφωνία των πολιτών και τυπικά με την συγχώνευση –κατάργηση σχολείων του νομού μας.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πρέβεζας

rss_feed_dde

Βρίσκεστε εδώ: Home Σχολικές Μονάδες Πληροφορίες Σχολικών Μονάδων Η ΕΛΜΕ Πρέβεζας για τις καταργήσεις - συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων