Previous ◁ | ▷ Next

sch

ltsp

safeinternet

fototest

HELP

 

 

Στα πλαίσια του έργου: «ΣΤΗΡΙΖΩ-Οριζόντιο έργο υποστήριξης σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών στο δρόμο για το ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, νέες υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Στήριξης του ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ» του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων «Διόφαντος» αναπτύχθηκε η υπηρεσία απομακρυσμένης υποστήριξης και συνεργασίας Helper.

Η υπηρεσία Helper επιτρέπει σε ένα διαχειριστή να αποκτήσει απομακρυσμένη πρόσβαση στην επιφάνεια εργασίας χρηστών που έχουν κάποιο πρόβλημα με τον υπολογιστή τους προκειμένου να τους προσφέρει υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης. Η υπηρεσία Helper μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί αντίστοιχων υπηρεσιών όπως ο TeamViewer, χωρίς όμως τους περιορισμούς τους και παρέχοντας λειτουργίες και δυνατότητες που ενσωματώνονται καλύτερα με το ΠΣΔ (LDAP πιστοποίηση, κεντρικοποιημένη καταγραφή γεγονότων κ.α.).

Αρχικά οι τεχνικοί θα πρέπει να εγκαταστήσουν το λογισμικό helper viewer που θα βρουν στον ιστότοπο http://helper.sch.gr/admin χρησιμοποιώντας τα στοιχεία σύνδεσης τους στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

Από την άλλη πλευρά ο χρήστης (σχολείο) θα πρέπει να εγκαταστήσει το helper agent μέσω του ιστότοπου http://helper.sch.gr και κατά την εγκατάσταση να τοποθετήσει τα στοιχεία της μονάδας.

Στη συνέχεια, μετά από προσωπική επικοινωνία, ο χρήστης θα παρέχει ένα κλειδί που παράγεται από τον helper agent στον τεχνικό και έτσι ο δεύτερος θα μπορεί να πραγματοποιεί απομακρυσμένη πρόσβαση στο τερματικό από το οποίο έχει παραχθεί το κλειδί. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χρήση της υπηρεσίας είναι πιλοτική και το εργαλείο μπορεί να πραγματοποιήσει συνδέσεις για την ώρα ΜΟΝΟ σε υπολογιστές οι οποίες συνδέονται μέσω του ΠΣΔ.

Κατεβάστε το helper agent εδώ:

 

Πώς μπορώ να ρυθμίσω το πρόγραμμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο σας δίνει τη δυνατότητα να λαμβάνετε και να στέλνετε μυνήματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας χρησιμοποιώντας κάποιο πρόγραμμα διαχείρισης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως για παράδειγμα το Outlook. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να κάνετε κάποιες ρυθμίσεις στο πρόγραμμα αλληλογραφίας το οποίο χρησιμοποιείτε.

Τα βασικά στοιχεία τα οποία χρειάζεστε για να κάνετε τις ρυθμίσεις αυτές είναι:

 • Όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης (σας έχουν αποδοθεί με την εγγραφή σας στο ΠΣΔ)
 • Διακομιστής εισερχομένων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας: mail.sch.gr
 • Διακομιστής εξερχομένων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας: mail.sch.gr


Οι ρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να εισαχθούν σε διαφορετικά σημεία, ανάλογα με το πρόγραμμα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο χρησιμοποιείτε.

 

Πώς μπορώ να στείλω αλληλογραφία όταν συνδέομαι από άλλο πάροχο

Ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα που δημιουργείται από την προσπάθεια αποστολής αλληλογραφίας με τους mail servers του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ) ενώ η σύνδεση γίνεται από άλλο δίκτυο. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι δυνατή η αποστολή e-mail εκτός ΠΣΔ. Το φαινόμενο αυτό είναι  συνηθισμένο  τον τελευταίο καιρό λόγω της χρήσης συνδέσεων ADSL .  
 
Οι χρήστες μας ενώ συνδέονται με ADSL μέσω άλλων παρόχων χρησιμοποιούν το e-mail του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Η άρνηση αποστολής μηνυμάτων σ΄ αυτή τη περίπτωση δεν είναι βλάβη η κάποιο μειονέκτημα.
 
Είναι βασική αρχή ασφαλείας που ακολουθείται από όλα τα δίκτυα, όταν η σύνδεση γίνεται από το δίκτυο ενός φορέα να μην είναι δυνατή η χρήση των mail servers ενός άλλου φορέα για την αποστολή  μηνυμάτων.
 
Το φαινόμενο παρατηρείται κατά  τη χρήση  προγραμμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, (Outlook, Thunderbird κλπ). Δεν συμβαίνει αντίστοιχα στο  webmail (πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο   από το webmail.sch.gr ή από την πύλη του ΠΣΔ www.sch.gr )
 
 
Αντιμετώπιση φαινομένου
Ένας τρόπος αντιμετώπισης του, είναι η ενεργοποίηση ελέγχου ταυτότητας (SMTP authentication). Το SMTP authentication είναι ένα εξελιγμένο χαρακτηριστικό που προσφέρει το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.
Για την ενεργοποίηση του θα πρέπει στην εφαρμογή Οutlook Εxpress να εκτελέσετε τα παρακάτω βήματα:

 1. Από την γραμμή μενού επιλέγουμε "Εργαλεία->Λογαριασμοί.
 2. Μεταβαίνουμε στην καρτέλα αλληλογραφία
 3. Επιλέγουμε τον λογαριασμό αλληλογραφίας μας και πατάμε το κουμπί "Ιδιότητες"
 4. Στο παράθυρο που εμφανίζεται επιλέγουμε "Διακομιστές" και τσεκάρουμε την επιλογή "Απαιτείται έλεγχος ταυτότητας από τον διακομιστή".
 5. Επιβεβαιώνουμε  ότι χρησιμοποιούμε τον mail servers του Π.Σ.Δ. mail.sch.gr  τόσο ως διακομιστή εξερχόμενης όσο και ως διακομιστή εισερχόμενης αλληλογραφίας.

Ανάλογη διαδικασία  μπορεί  να ακολουθήσει κανείς και σε άλλα προγράμματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ( Microsoft Outlook, Mozilla κλπ)
 
Αυτή είναι η λύση που συνιστούμε για τους λογαριασμούς e-mail του ΠΣΔ. Κάθε άλλη λύση, αν και λειτουργεί μερικές φορές, δεν είναι γενική και συναντά προβλήματα με αυστηρούς ελέγχους (πχ SPF) που εφαρμόζουν ορισμένοι διακομιστές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο διαδίκτυο.
 
Εν κατακλείδι θα συνιστούσαμε σε όλους τους χρήστες μας να ενεργοποιήσουν την απλή αυτή ρύθμιση.
 
Ειδική περίπτωση
Δίκτυα τα οποία δεν επιτρέπουν  συνδέσεις σε εξωτερικούς διακομιστές εξερχόμενης αλληλογραφίας  (SMTP θύρα 25):

 • Το Πρόβλημα : Πολλά δίκτυα δεν επιτρέπουν πλέον συνδέσεις σε εξωτερικούς διακομιστές αλληλογραφίας.
 • Η Λύση:  Χρήση της θύρας 587  αντί της 25.

      Αρχικά θα πρέπει να έχετε κάνει τις ρυθμίσεις του SMTP authentication όπως αναφέρεται  πιο πάνω.
      Στη συνέχεια στις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας στο πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και  στις επιλογές «Για προχωρημένους», Advanced ή «More settings» θα  πρέπει να ορίσετε στον διακομιστή εξερχόμενης αλληλογραφίας  αντί για τη θύρα 25, τη θύρα 587.

 • Περιορισμοί: Δεν λειτουργεί η ασφαλής σύνδεση στο Outlook Express. (Λειτουργεί σε Mozilla,  Microsoft Outlook και άλλα σύγχρονα προγράμματα αλληλογραφίας που υποστηρίζουν TLS ή αυτόματη επιλογή μεταξύ TLS/SSL)

MS Outlook 2007 Ελληνικό

Δημιουργία λογαριασμού αλληλογραφίας

To Microsoft Outlook 2007 είναι ένα πρόγραμμα που βρίσκεται ενσωματωμένο στην σουίτα Office 2007 και χρησιμοποιείται από χρήστες οι οποίοι επιθυμούν να κάνουν χρήση της υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε συνδυασμό με προγράμματα χρήσης ημερολογίου, διαχείριση εργασιών και επαφών καθώς παρέχεται η δυνατότητα προγραμματισμού συσκέψεων και συναντήσεων.

Για να ανοίξουμε το προγράμμα  Microsoft Outlook 2007 επιλέγουμε διαδοχικά «Έναρξη >Προγράμματα>Microsoft Outlook 2007» από την επιφάνεια εργασίας των Windows.

Για να δημιουργήσουμε ένα λογαριασμό ηλ. αλληλογραφίας στο Outlook 2007 ακολουθούμε την εξής διαδικασία:

 • Από την γραμμή Menu του Microsoft Outlook 2007 επιλέγουμε: «Εργαλεία> Ρυθμίσεις Λογαριασμού..»


Για την δημιουργία λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην καρτέλα που εμφανίζεται, επιλέγουμε: «Δημιουργία...».

Θα εμφανστεί μία νέα καρτέλα στην οποία θα πρέπει να επιλέξουμε την πρώτη επιλογή. Πατάμε "Επόμενο" για να συνεχίσουμε.

Στο επόμενο βήμα τσεκάρουμε την επιλογή "Μη αυτόματη διαμόρφωση ρυθμίσεων διακομιστή ή πρόσθετων τύπων διακομιστή" και στη συνέχεια "Επόμενο" για να συνεχίσουμε. Στην επόμενη καρτέλα, θα πρέπει ήδη να είναι ενεργοποιημένη η επιλογή "Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο Internet". Πατάμε "Επόμενο" για να συνεχίσουμε.

Στο επόμενο βήμα επιλέγουμε τον τύπο διακομιστή που θα χρησιμοποιεί ο λογαριασμός που δημιουργούμε. Κάθε χρήστης επιλέγει τον τύπο διακομιστή που τον αντιπροσωπεύει. Παρακάτω αναφέρουμε τους πιο συχνά χρησιμοποιούμενους:
      Microsoft Exchange Server: Η επιλογή αυτή χρησιμοποιείται όταν η σύνδεση μας στο δίκτυο γίνεται μέσω τοπικού δικτύου το οποίο χρησιμοποιεί διακομιστή Microsoft Exchanger Server.
      POP 3: Εάν επιλέξουμε σαν τύπο αλληλογραφίας το POP3, τότε τα mail θα αποθηκεύονται τοπικά στον υπολογιστή που χρησιμοποιείται το MSOutlook 2007.
      IMAP:Εάν όμως επιλέξουμε το IMAP τα μηνύματα θα παραμένουν στο γραμματοκιβώτιο του λογαριασμού, δηλαδή στο νομαρχιακό κόμβο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μπορούμε να διαβάζουμε την αλληλογραφία του ιδίου λογαριασμού από διαφορετικούς υπολογιστές, εφόσον έχει γίνει η επιλογή IMAP.
      HTTP:Με τον τύπο αυτό μπορούμε να συνδεθούμε σε έναν ΗΤΤΡ e-mail Server και να κατεβάσουμε την αλληλογραφία μας.

Επιπλέον, συμπληρώνουμε τα υπόλοιπα πεδία της καρτέλας με τα στοιχεία που αναγράφονται στο έντυπο ρυθμίσεων που παραλάβαμε απο το ΠΣΔ.

newemail3.PNG

newemail3.PNG

 Όταν συμπληρωθούν όλα τα πεδία, πατάμε το κουμπί "Περισσότερες Ρυθμίσεις" και πάμε στην καρτέλα "Διακομιστής εξερχομένων". Εκεί θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε την επιλογή "Ο διακομιστής εξερχομένων (SMTP) απαιτεί έλεγχο ταυτότητας". Στη συνέχεια πατάμε "ΟΚ" για να κλείσουμε αυτή την καρτέλα.

newemail4.PNG

newemail4.PNG

Στην προηγουμενη καρτέλα πατάμε το κουμπί «Επόμενο» και στη συνέχεια "Τέλος" για να τερματίσουμε τον οδηγό εγκατάστασης.

Τί προβλήματα προκαλούν οι ιοί...;

Η εγκατάσταση βλαβερών προγραμμάτων (malware) πχ ιών σε ένα σύστημα δεν συνδέεται μονάχα με καταστροφικές ενέργειες όπως η διαγραφή αρχείων αλλά με διάφορα περιστατικά ασφάλειας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η υποκλοπή προσωπικών δεδομένων (με απομακρυσμένη πρόσβαση στον προσωπικό υπολογιστή-backdoors trojans), η αποστολή μαζικών email που υπερφορτώνουν τους εξυπηρετητές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ενοχλούν τους παραλήπτες (spam) και η λειτουργία παράνομων proxy servers προκειμένου να συγκαλύπτουν τα ίχνη τους κακόβουλοι χρήστες ή να λειτουργούν web sites με παράνομο υλικό.

Μολυσμένοι υπολογιστές χρησιμοποιούνται επίσης για εξαπόλυση δικτυακών επιθέσεων άρνησης υπηρεσιών (Denial of Service /Distributed DoS attacks) κατά τις οποίες, παράγονται ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες δικτυακής κίνησης (packet floods) που είναι ικανές να σταματήσουν την λειτουργία ενός εξυπηρετητή ή ενός δρομολογητή. Η διάδοση των βλαβερών προγραμμάτων είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και ένας υπολογιστής που χρησιμοποιεί λογισμικό με προβλήματα ασφάλειας μπορεί να μολυνθεί μέσα σε λίγα λεπτά από την στιγμή σύνδεσης του στο Διαδίκτυο. Κατά τη διάδοση πολλών ιών (τύπου worm) παράγεται μεγάλη δικτυακή κίνηση που δύναται να υπερφορτώσει δικτυακές συσκευές (switches/routers) αλλά και να μειώσει την απόδοση δικτυακών υπηρεσιών λόγω απωλειών ή καθυστερήσεων πακέτων (service degradation). Για τους λόγους αυτούς οι ιοί αποτελούν ένα μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα του Internet και η πρόληψη μοιάζει προς το παρόν η μόνη λύση.

 

 

Προστασία από τους ιούς, spyware κτλ

Προτείνουμε σε κάθε σύστημα να λειτουργεί:

      

       Για ελεύθερο λογισμικό Κάντε αναζήτηση με το πρόθεμα free Anti-Spyware, free Anti-Malware, Free Antivirus

Απρίλιος 2024
15
Δευτέρα
19:18
BuaXua Calendar

Ο καιρός σήμερα

 
O καιρός σήμερα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

 

Login Form

Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Blue Gray
Background Color
Text Color
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Scroll to top