• αρχική
 • ο διαγωνισμός
 • tutorials
 • νέα- ανακοινώσεις
 • επικοινωνία

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ!!!

Καλωσήρθατε στην σελίδα του Πρέβεζα 3D, μία τοπική πρωτοβουλία, σε συνεργασία με το γραφείο πολιτιστικών θεμάτων της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που δίνει στους μαθητές των γυμνασίων να σχεδιάσουν την πόλη της Πρέβεζας σε τρείς διαστάσεις με σκοπό να την γνωρίσουν καλύτερα αλλά και να βοηθήσουν στην προώθηση της.

Σε ένα διάστημα ενός μήνα, οι μαθητές που θα το θελήσουν, από τα 5 γυμνάσια της πόλης θα διαγωνιστούν στο ποιό Γυμνάσιο θα δημοσιεύσει τα περισσότερα κτίρια στο Google Earth. Για τον σχεδιασμό των κτιρίων, θα χρησιμοποιηθεί δωρεάν λογισμικό (sketchup, google earth, και picasa) ενώ οδηγίες για την χρήση τους παρέχονται στην κατηγορία "tutorials".

 

googleEarth
googleEarth
συμβουλές
googleEarth
αρχείο με το διάγραμμα των ζωνών
συμβουλές

Σκοπός του διαγωνισμού

ο διαγωνισμός αυτός γίνεται κυρίως για την προώθηση της πόλης μέσα από το διαδίκτυο και ειδικότερα το Google Earth αλλά και για να γνωρίσουν οι μαθητές καλύτερα την πόλη

Όροι του διαγωνισμού

Ο διαγωνισμός αφορά τον σχεδιασμό των κτιρίων της Πρέβεζας από τους μαθητές και την δημοσίευσή τους στο Google Earth. Η πόλη έχει χωριστεί σε 5 ζώνες που αντιστοιχούν στα 5 γυμνάσια της πόλης. Οι μαθητές από κάθε γυμνάσιο θα μπορούν να σχεδιάσουν όσα κτίρια θέλουν από την αντίστοιχη Ζώνη. Νικητής θα είναι το γυμνάσιο που από τις 7 Φεβρουαρίου μέχρι τις 7 Μαρτίου θα έχει δημοσιεύσει τα περισσότερα κτίρια*. Η τελική κρίση θα γίνει βάσει του αριθμού των κτιρίων που θα γίνουν δεκτά για την ζώνη τρισδιάστατων κτιρίων στο Google Earth.
*Το μουσικό γυμνάσιο, λόγω του μικρού αριθμού μαθητών - 20 μαθητές έναντι 180 των άλλων γυμνασίων - θα βαθμολογείται με μεγαλύτερο συντελεστή για κάθε κτίριο.(ο αριθμός των κτιρίων του θα πολλαπλασιαστεί επί 9).

Η ζώνη που έχει οριστεί για το κάθε Γυμνάσιο, έχει χωριστεί σε 2 τμήματα α και β. Το τμήμα α βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης και είναι αυτό στο οποίο προτείνεται να δωθεί μεγαλύτερη βαρύτητα. έτσι λοιπόν έχουμε τις εξής ζώνες:

 • 1ο γυμνάσιο: Ζώνη 1α και 1β
 • 2ο γυμνάσιο: Ζώνη 2α και 2β
 • 3ο γυμνάσιο: Ζώνη 3α και 3β
 • 4ο γυμνάσιο: Ζώνη 4α και 4β
 • μουσικό γυμνάσιο: Ζώνη 5 (λόγω της μικρότερης έκτασης, η ζώνη είναι εννιαία.)

tmimata

έγκυρα θα θεωρηθούν τα κτίρια που πληρούν τις εξής προυποθέσεις:

 • να είναι δημοσιευμένα στη ζώνη τρισδιάστατων κτιρίων του Google Earth.
 • να έχουν ημερομηνία κατάθεσης μεταξύ 7 Φεβρουαρίου και 7 Μαρτίου.
 • να έχουν δημοσιευτεί από λογαριασμό μαθητή ο οποίος θα έχει κατατεθεί στον υπεύθυνο καθηγητή.

όπως εξηγείται και στο αντίστοιχο βίντεο, τα κτίρια δημοσιεύονται αρχικά στην τρισδιάστατη αποθήκη (3D warehouse) και έπειτα από αξιολόγηση γίνονται δεκτά ή όχι για δημοσίευση στο Google Earth. Τα κτίρια που δεν θα δημοσιευθούν στο Google Earth δεν θα προσμετρηθούν.

 

λεπτομέρειες- οδηγίες

Κάθε μαθητής που το επιθυμεί, μπορεί να πάρει μέρος στον διαγωνισμό, δηλώνοντας το όνομά του και το nickname του λογαριασμού που θα δημιουργήσει (οδηγίες στο εκπ. βίντεο Νο. 5). Τα κτίρια που θα δημιουργηθούν πρέπει να είναι μέσα από την ζώνη του γυμνασίου. Παρ' όλο που όλα τα κτίρα θα έχουν την ίδια αξία, προτείνεται στους μαθητές να επιμείνουν περισσότερο στο τμήμα Α της ζώνης του γυμνασίου τους.

Εφ' όσον το επιθυμούν, οι μαθητές μπορούν να δημιουργήσουν ένα κοινό λογαριασμό ανά μικρές ομάδες ώστε να καταμερίζουν μεταξύ τους την εργασία ( φωτογράφιση- σχεδιασμό- δημοσίευση) αλλά και να μοιραστούν τους απαιτούμενους πόρους (φωτογραφική μηχανή, υπολογιστή, σύνδεση στο ίντερνετ). Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να δηλώσουν στον υπεύθυνο καθηγητή όλα τα ονόματα των παιδιών που θα μοιραστούν το λογαριασμό. Προτείνεται πάντως στην περίπτωση της ομαδικής εργασίας κάθε ένας από τους μαθητές να γνωρίζει όλη τη διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος.

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό δεν επηρεάζει με κανέναν τρόπο την βαθμολόγηση. Ο διαγωνισμός προορίζεται ως μία ενασχόληση για τον ελεύθερο χρόνο και οι μαθητές θα πρέπει να πάρουν μέρος μόνο εφ' όσον τους αρέσει να το κάνουν. Επίσης δεν θα πρέπει να γίνει αφορμή για την παραμέληση της μελέτης για το σχολείο.

 

 

2) Google Sketchup- βασικά εργαλεία.

3) Google Sketchup - σχεδιασμός.

4) Google Sketchup - χρήση υλικών.

5) Google Sketchup - δημιουργία λογαριασμού/δημοσίευση κτιρίων

6) επεξεργασία εικόνων- Photoshop- Picasa


άλλα εκπαιδευτικά video (στα αγγλικά.)

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ


Από αυτό το Σάββατο 5/2/11 και για κάθε Σάββατο μέχρι τις 5/3/11, θα πραγματοποιείται εργαστήρι εκμάθησης για τα προγράμματα που χρειάζονται για τον διαγωνισμό στην αίθουσα της λαϊκής αγοράς στις 11:00 το πρωί. Στα εργαστήρια αυτά οι μαθητές μπορούν να λύσουν τις απορίες τους και να δουν καινούργιες τεχνικές σχεδιασμού.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ

Το πρόγραμμα Πρέβεζα 3D θα παρουσιαστεί στα γυμνάσια ως εξής

 • Δευτέρα 31/1/11 (11:00): Μουσικό γυμνάσιο Πρέβεζας.
 • Τρίτη 1/2/11: 1ο γυμνάσιο Πρέβεζας. (αίθουσα πνευματικού κέντρου της μητρόπολης)
 • Τετάρτη 2/3/11 (9:00 π.μ.): 2ο γυμνάσιο Πρέβεζας. (αίθουσα πολυμέσων)
 • Τετάρτη 2/3/11 (12:00 π.μ): 3ο γυμνάσιο Πρέβεζας. (αίθουσα πολυμέσων)
 • Παρασκευή 4/3/11 (12:00 π.μ.): 4ο γυμνάσιο Πρέβεζας.